Rabarber van Den Delft

Verkoop Rabarber

Wees als eerste op de hoogte wanneer de verkoop begint:

  • Heeft u interesse in verse rabarber, schrijf u dan in voor de Rabarber Alert.
    De verkoop begint op Koningsdag (27 april) en stopt uiterlijk 15 juni.
    Tip: Als u kiest voor een abonnement dan ligt er elke week een pakketje voor u klaar, gedurende ca. 6 weken.
  • Heeft u interesse in bereide rabarber (kant-en-klaar), schrijf u dan in voor de Bereide Rabarber Alert
    De verkoop begint rond half mei, en duurt zolang de voorraad strekt.

Als u zich aanmeldt voor een Alert, dan ontvangt u per e-mail een gratis attendering als de verkoop begint.

Verse Rabarberstelen Alert

Schrijf u in voor onze Rabarber Alert, dan ontvangt u per e-mail een gratis attendering als de verkoop van verse rabarberstelen begint.
Alert

Bereide Rabarber Alert

Wij hebben een limited edition van ambachtelijk bereide (kant-en-klare) rabarber. Lekker fris en makkelijk op een warme zomerse dag! Schrijf u in voor deze alert, dan ontvangt u per e-mail een gratis attendering wanneer dit product verkrijgbaar is.
Alert

Rabarber van Den Delft

Rond Koningsdag begint het seizoen ‘Lentestaafjes’ of (goudeerlijke) ‘Goudstaafjes’.
Lees in de rubriek rabarber alles over de teelt, recepten en evenementen van rabarber.

Vanaf Koningsdag zijn ze er weer: verse Lentestaafjes oftewel rabarber. Óf je houdt ervan, óf je moet er nog van gaan houden. Want onze rabarber is écht lekker de lekkerste.

Rabarber van Den Delft is verse, biologische rabarber, verkrijgbaar vanaf Koningsdag / Koninginnedag gedurende ca 6 weken. Een natuurlijk seizoensproduct, lokaal en biologisch geteeld. De lekkerste rabarber in regio Delft en Midden Delfland. .

 

Rabarber van Den Delft Youtube

Farms Around heeft een video gemaakt over de Rabarber van Den Delft. Bekijk de video van Farms Around.

Rabarber van Den Delft op Instagram

Farms Around was op bezoek bij Den Delft om Rabarber te kopen. Bekijk de post van Farms Around op Instagram

Waarom Rabarber van Den Delft

Den Delft heeft dagverse rabarber zo van het land op uw bord. Klanten van Den Delft zeggen dat onze rabarber lekkerder is dan die vanuit de supermarkt.

De voordelen van rabarber van Den Delft:

  • De lekkerste smaak in de regio
  • Zuiver natuurproduct
  • Biologisch geteeld
  • Seizoensproduct
  • Lokaal dus dagvers

Dagvers

Lekkerder dan in de supermarkt

Minder suiker nodig

Seizoensproduct

Kooktips

  • Kook rabarber altijd in een stalen of geëmailleerde pan. Aluminium hulpmiddelen (pannen, messen of zeven) zijn ongeschikt: als de zuren uit de rabarber met aluminium in contact komen, kan het gerecht een onaangename bijsmaak krijgen.
  • Als u een paar bramen meekookt, krijgt u een mooier kleurtje.
  • Caloriearm dieet? Vervang suiker door een kunstmatige zoetstof!
  • Als u de suiker pas toevoegt na het koken, dan is de kooktijd korter en heeft u minder suiker nodig.
  • Verse rabarber kunt u het beste in mei kopen. Als u een deel invriest kunt u er jaarrond van genieten.
  • Het blad van rabarber is NIET geschikt voor consumptie. (Ook niet voor huisdieren.)

Rabarber Seizoen

Rabarber Oogst

Verkoop rabarber van vollegrond. Rabarberstelen van Den Delft staan bekend als de lekkerste rabarber in Zuid-Holland. Biologisch geteeld. Geoogst volgens de seizoenen. Dagvers te koop voor particulier en restaurant. Het oogsten van rabarberstelen gebeurt vroeg in de ochtend, als de dauw nog op het blad zit. De rabarberstelen worden met de hand ‘met een lichte draai en een rukje’ van de plant getrokken. Enige voorzichtigheid is geboden om de stelen niet te breken. De bladschijf wordt direct van de steel gesneden, anders wordt de rabarbersteel al snel slap door het grote verdampend oppervlak van de bladschijf. Tot slot worden vliezen aan de basis van de stelen verwijderd.

Noot: Snij een rabarbersteel in uw eigen moestuin nooit met een mes van de plant: het achterblijvende stuk stengel op de plant kan dan gaan inrotten, waardoor in het ergste geval de hele plant te gronde gaat.

Verse rabarberstelen zijn stevig en licht glanzend.

Veel gestelde vragen

Rabarberstelen van Den Delft staan bekend als de lekkerste rabarber in Zuid-Holland. Biologisch geteeld. Geoogst volgens de seizoenen. Dagvers verkrijgbaar voor particulier en restaurant. In vollegrond beginnen pollen rabarber rond februari (beetje weersafhankelijk) stilletjes met uitlopen. Eerste teken van leven is het zwellen van de ‘neuzen’ van een pol rabarber . Met een voorjaarszonnetje en af en toe een regenbuitje groeit het gewas zo snel als kool. De energie voor deze groeispurt haalt de plant uit reservestoffen in z’n verdikte wortels. Tegen eind april hebben de planten een flinke bladmassa gevormd en kan de oogst van rabarberstelen beginnen.
De oogstperiode duurt uiterlijk tot de langste dag (21 juni) of ‘zolang de voorraad strekt’.

Bloemstelen op rabarberplanten worden in vroeg stadium weggebroken. De groei en ontwikkeling van bloemen en zaden kost namelijk veel zonne-energie, wat ten koste gaat van productie en smaak van de rabarberstelen.

Rabarberstelen die in juli of daarna groeien, blijven op de plant staan en worden niet geoogst. Dat lijkt misschien zonde, maar is het niet. Ze zijn bedoeld om de plant gelegenheid te geven weer reserves op te bouwen voor het volgende jaar. De grote bladeren vangen veel zonlicht op en slaan deze energie eerst op in de bladschijf en bladsteel. In het najaar, wanneer de plant bovengronds afsterft, trekt de plant de energie uit het blad en slaat deze in de vorm van zetmeel op in de wortels. De rabarberpol heeft dan na de winterrust voldoende energie en voeding paraat om in het voorjaar weer rap uit te lopen.

Deze cyclus herhaalt zich ieder jaar opnieuw.

Veel mensen hebben ooit in hun jeugdjaren rabarber gegeten, daar een nare ervaring mee opgedaan, en het vervolgens nooit meer aangeraakt en geprobeerd. Daar tegenover staat een groep van fijnproevers die juist heel enthousiast zijn over rabarber: ‘stamgasten’ bij wie rabarber wekelijks of dagelijks op tafel komt.

Het verschil tussen de ‘stamgast’ en de ‘nog-niet-wetende’ is dat de eerste weet waar hij goede rabarber koopt, weet hoe hij rabarber (niet) moet bereiden en een keer een goed recept heeft uitgeprobeerd. Het is ook mogelijk dat uw smaakpapillen zich nog moesten ontwikkelen en rabarber daarom op latere leeftijd lekkerder smaakt.

Kortom: alle reden om rabarber eens uit te proberen. (Kleine moeite!)

Enkele wetenswaardigheden en anekdotes

  • Rabarber heeft een eigen, authentieke smaak en is uitstekend te combineren met diverse andere soorten zoet fruit.
  • Rabarber is een van de eerste gewassen die in het voorjaar van vollegrond geoogst kan worden.
  • Rabarber is formeel een groente (je eet de stengel en niet de vrucht) maar wordt in de keuken ook veel als fruit gebruikt.
  • Rabarber bevat van nature weinig calorieën. In Engeland is het “rabarber dieet ” een beproefde methode om af te vallen.
  • Een pol rabarber kan ondergronds een wortelgestel vormen van meer dan 10 kg.
  • In Azië gebruikt men rabarber al meer dan 5000 jaar, oa vanwege haar geneeskundige krachten. In West-Europa kreeg rabarber pas publieke bekendheid in de 19e eeuw, door verwerking in taarten en chutneys.
  • Vroeger gebruikte men rabarberblad wel als broodtrommeltje: het grote blad voorkomt uitdroging van de boterhammen en hield ze vers.
  • Rabarberblad kunt u gebruiken als slakkenvanger: leg het blad een nacht in uw tuin en gooi het daarna in de compostbak.
Koken met rabarber is ‘hot’! Het profiel van rabarber past bij diverse opkomende trends en ontwikkelingen. Een top 10:
  • Vergeten groentes en nostalgie
    Rabarber is een oer-Hollands natuurproduct dat bijna iedereen wel kent, maar slechts door weinigen (nog) gegeten wordt. Typisch zo’n vergeten groente die opnieuw ontdekt en gewaardeerd wordt.
  • Seizoensproducten
    Elk seizoen kent zo zijn eigen producten. Met ‘eten volgens de seizoenen’ houd je meer variatie in je eten.
  • Verse groenten
    Écht vers is het allerlekkerst en bevat de meeste vitamines.
  • Duurzame, biologische teelt
    Rabarber gedijt uitstekend in het Hollandse klimaat. Rabarber kent eigenlijk geen ziekten en plagen en is daardoor prima biologisch te telen. Dat is beter voor mens en milieu.
  • Lokaal geteelde producten
    Vers én duurzaam komt natuurlijk uit de regio. De rabarberstelen zijn dan stevig en licht glanzend. Voorverpakte, slappe rabarberstelen kunt u beter niet kopen.
  • Smaak
    Rabarber heeft een eigen, authentieke smaak en is uitstekend te combineren met andere (zoete) vruchten. Mensen zijn weer op zoek naar nieuwe smaakbelevingen en leren rabarber waarderen.
  • Gemakkelijke bereiding
    Het makkelijkste gerecht, rabarbercompôte, heeft u al in 10 tot 15 minuten klaar.
  • Uiterst veelzijdig
    Er zijn maar weinig producten zó veelzijdig als rabarber. Je kunt rabarber gebruiken als fruit en als groente, voor het maken van compôte, rabarbertaart / rabarberpie, ijs / desserts, drankjes, chutney etc.
    Met een beetje creativiteit kun je lange, dunne flinters van de rode schil met suiker bestrooien en omtoveren tot een vogelnestje. Daarmee krijgt een gerecht opeens een exclusieve uitstraling.
  • Gezondheid
    Rabarber is van nature caloriearm en past in een verantwoord dieet. In Engeland zijn “rabarberdiëten” heel bekend. Met rabarber kun je ook diverse glutenvrije en vegetarische recepten maken.
    Rabarber is rijk aan vitamine B, C en mineralen. Rabarber schijnt ook goed voor hart en bloedvaten te zijn. Het bevat relatief veel appelzuur, waaraan een bloedreinigende werking wordt toegeschreven. Rabarber wordt ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.
  • Koken & Tuinieren
    Voortkomend uit het ‘back to nature’ gevoel groeit de belangstelling voor koken en tuinieren. De belangstelling voor rabarber lift met die ontwikkeling mee.
<
Net als voor mensen geldt: de ene rabarber is de andere niet. Hoewel alle rabarber er voor een leek misschien hetzelfde uitziet, zit er wel degelijk verschil in kwaliteit. Factoren die de smaak beïnvloeden zijn:
  • Het ras
    Van rabarber bestaan honderden rassen. Het ene ras smaakt lekkerder dan het andere. Rassen met volledig groene stelen zijn 2x zo productief maar zuurder dan rassen met rode rabarberstelen. Vanwege de smaak en omdat ze lagere productie hebben, zijn rode rabarberstelen wat duurder in aanschaf dan groene. Den Delft kweekt een eigen rabarber cultivar, geselecteerd op de lekkerste smaak.
  • De teeltmethode
    Rabarber van vollegrond proeft anders dan rabarber die geforceerd is.
    Ook kan een plant z’n energie maar 1x besteden; minder stelen oogsten komt de smaak ten goede. Den Delft produceert rabarber op ambachtelijke en duurzame wijze. De lekkerste smaak kweken staat voor ons voorop.
  • Het oogstmoment
    Rabarberstelen die in april / mei geoogst zijn, smaken het lekkerst. Na de langste dag (21 juni) neemt het gehalte oxaalzuur in de stelen toe en proeven ze zuurder. Rabarberstelen kun je dus het beste bijtijds kopen en invriezen!
  • De bewaring
    Versproducten lang(er) bewaren gaat ten koste van de smaak en voedingsstoffen. Vers is dus het lekkerst en het gezondst. Verse rabarber herken je aan de stevige stelen en gezond uitziend blad. Bij Den Delft wordt soms wel 2x op een dag geoogst. Supervers dus!
    Voor consumenten gebruiken we grote rabarberbladeren als verpakkingsmateriaal. Het blad zorgt voor behoud van kwaliteit en smaak (voorkomt uitdroging), en is beter voor het milieu dan andere verpakkingsmaterialen. U kunt ons product er ook gemakkelijk aan herkennen.

Weinig natuurlijke suikers

Het zal u waarschijnlijk verbazen, maar de zuurgraad (pH) van rabarber is gelijk aan die van spinazie. Dat rabarber veel zuurder smaakt dan spinazie komt omdat rabarber van nature minder suikers bevat. Daarom moet u bij de bereiding van rabarber zelf suiker (of een suikervervanger) toevoegen.

Seizoenseffect

Oude rabarberstelen en stelen die in de (na)zomer geoogst worden bevatten meer zuur dan rabarber die in mei (de beste oogstperiode) geoogst wordt. Aan rabarber die later in het jaar geoogst is, moet je daarom meer suiker toevoegen.

Dit hoeft niet, maar het mag wel.
Met een klein mespuntje kalk (‘schoolkrijtje’) neutraliseert u het zuur (oxaalzuur) in de rabarber en hoeft u minder suiker toe te voegen. Wees er wel bewust van dat het juist dat oxaalzuur is dat rabarber z’n authentieke smaak geeft. Te veel kalk toevoegen gaat ten koste van de smaak! Beetje bij beetje toevoegen en tussendoor proeven dus.

Persoonlijk voeg ik geen kalk toe. Rabarber van Den Delft smaakt milder dan rabarber uit de winkel.

Kalk voor rabarber is te koop bij diverse natuurvoedingswinkels, ecologische winkels en reformwinkels. Maar vaak, als u erom vraagt, kan ook degene van wie u rabarber koopt u hieraan wel helpen.

Deze mythe is van mond tot mond hardnekkig ingeburgerd geraakt.

Het (voor)oordeel is gebaseerd op de gedachte dat oxaalzuur in rabarber botontkalking zou bevorderen. Deze gedachte zit meer in de hoofden van mensen dan dat het wetenschappelijk onderbouwd is. Het effect van rabarber op ontkalking wordt in de volksmond schromelijk overdreven. Bovendien eet niemand in de praktijk alléén maar rabarber.

Eventueel kunt u een snufje kalk toevoegen om het oxaalzuur te neutraliseren. Of rabarber combineren met yoghurt of een ander zuivelproduct, om extra kalk binnen te krijgen.

Hoewel de vermeende negatieve effecten van rabarber alom bekend zijn, weet bijna niemand de positieve effecten op de gezondheid. De Oosterse geneeskunde dicht aan rabarber juist heilzame gezondheidseffecten toe. Rabarber schijnt goed voor hart en bloedvaten te zijn. Het is relatief rijk aan appelzuur, waaraan een bloedreinigende werking wordt toegeschreven.

Een oude tegeltjeswijsheid is nog altijd: Eet gevarieerd en met mate 
Snijd de rabarberstelen in kortere stukjes. Met de hand is dat zo gepiept, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken.

Rabarberstelen schillen is eigenlijk niet nodig; afspoelen voldoet.

Als je de schil meekookt krijgt de rabarber een mooiere, licht frambozenrode kleur. Bovendien houdt je minder rabarber over als je de schillen weggooit. De schillen weggooien is dus eigenlijk dubbelzonde.

Rabarber die in de tweede helft van het jaar geoogst is, krijgt wel een wat vezeliger buitenkant. Sommige mensen schillen de rabarber dan liefst even, met een dunschiller.

Rabarber is bij uitstek een seizoensproduct, net als tulpen. Dit hangt samen met de groeicyclus van rabarber:

  • In de zomer slaat een rabarberplant energie en voedingsstoffen op in de vlezige wortels (= opslagorganen).
  • In de vroege lente gebruikt een rabarberplant de reservestoffen uit de wortels om rabarberstelen te maken.

Voor een duurzame teelt is het van belang tijdig met oogsten te stoppen. Een vuistregel is dat een rabarberplant tot de langste dag (21 juni) te oogsten is, en dat de plant de tweede helft van het jaar nodig heeft om voedingsstoffen op te bouwen om vroeg in het volgend voorjaar opnieuw uit te lopen.

Te lang dooroogsten komt neer op roofbouw en is funest voor de rabarberplant. Vanaf juli worden rabarberstelen bovendien (nog) zuurder, taaier en daardoor minder geschikt voor consumptie.

De beste rabarber koopt u bij Den Delft in mei en juni.

U kunt rabarber prima invriezen.

U kunt de rabarber in stukjes snijden en rauw invriezen, of tot bijvoorbeeld compôte koken en dan invriezen.

Rabarber invriezen heeft een paar voordelen:

  1. Een grotere hoeveelheid rabarber klaarmaken is efficiënter, kost relatief minder tijd.
  2. U kunt rabarber dan combineren met bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of blauwe bessen, die pas later in het jaar beschikbaar zijn.

Rabarber Evenementen

Ze bestaan: evenementen met rabarber in de hoofdrol. Vol activiteiten: proeverijen (van taarten, jams, chutneys, cakes etc), kookdemonstraties, spelletjes, boerenmarkt, levend theater, muziek en optredens, verkoop & voorlichting. Kortom: vertier en plezier voor jong en oud. Hieronder volgen de voornaamste rabarberfestivals.

 

Rabarber Evenementen

Video afspelen

Rhubarb Festival Wakefield

Driedaags evenement in Februari. Gehouden in het hart van de Rhubarb Triangle. Trekt ongveer 100.000 bezoekers

Video afspelen

Rabarber Festival Aledo

Aledo, Illinois, Verenigde Staten Tweedaags evenement in mei. Sinds 1991. Elk jaar meer dan 3.000 ambachtelijke taarten te koop.

Video afspelen

Rabarber Festival Kitchen Kettle Village

Intercourse, Pennsylvania, Verenigde Staten. Tweedaags evenement in mei. Sinds 1983.

Video afspelen

Sumner Down Rhubarb Festival

Tweedaags evenement in juli.

× Hoe kan ik je helpen?