Grassprietjes

Informatie over planten, tuinieren, uitjes en nog veel meer....

januari 1, 2017
rabarber-compote-recept-DenDelft-200×200

Rabarber Compôte (basisrecept)

Rabarbermoes / Rabarbercompote.

Recept Afdrukken
Rabarbercompôte
Een lekker basisrecept voor rabarbermoes. Geschikt om zelf mee te variëren. Voor taarten en jams tot pannenkoekvulling. Onderstaande receptuur is afgestemd op gebruik van verse rabarber van Den Delft.
Rabarbermoes / Rabarbercompote
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Ingrediënten
Optioneel
  • 1 etl. bramensap Voor een mooie rode kleur. Cassislikeur of grenadine gebruiken kan ook.
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Ingrediënten
Optioneel
  • 1 etl. bramensap Voor een mooie rode kleur. Cassislikeur of grenadine gebruiken kan ook.
Rabarbermoes / Rabarbercompote
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
Hulpmiddelen
  1. Stalen of keramisch mes (géén aluminium)
  2. Stalen of geëmailleerde pan (géén aluminium)
Bereiding
  1. Snijd de bladresten en de onderste, harde en witte stukken van de stelen.
  2. Spoel de stelen onder de kraan af en snijd ze daarna in stukjes van 2 – 3 centimeter. (Met een keukenmachine is het een kleine moeite ze nog kleiner te snijden.)
  3. Kook de rabarber met de suiker en het water in een pan, met deksel erop. Binnen 10 minuten worden de rabarberstukjes zacht, vallen uiteen en vormen een moes.
  4. Proef of de rabarber zoet genoeg is (evt extra suiker toevoegen).
  5. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
  6. Voor de kleur kook 1 eetlepel rode bramensap 1 minuut meekoken.
  7. Voor meer binding doe 1,5 theelepel aardappel zetmeel oplossen in water, voeg het toe aan de compote, roer het er doorheen en laat het voor 1 minuut mee koken.
Notities

Variatietips op het basisrecept

Citrusvruchten (sinaasappel) en specerijen (gember, vanille, kaneel) vullen de smaak van rabarber goed aan.

Variatietips als groente gerecht:

  • Kook 1 theelepel kaneelpoeder en een wat citroenrasp mee.)
  • 150 ml sinaasappelsap kort meekoken.
  • Voeg 2 fijngesnipperde bolletjes gember en een scheutje rum toe. (Voor op een koude winterdag.)
  • 2 theelepels koekkruiden mee koken.

Variatietips als dessert gerecht:

  • Voeg 5 dl zelfgemaakte vanille of custardvla toe. Of serveer de rabarber óp de custard. (Traditionele combinatie!)
  • Kook 300 g aardbeien mee. (Geeft ook en mooi kleurtje.)
  • Meng 4 dl opgeklopte slagroom door de afgekoelde compote. (Geeft een romige, zachte smaak!)
  • Doe de rabarber over in ovenvaste schaaltjes en dek deze af met een plakje bladerdeeg. Bestrijk het deeg met ei en strooi er kaneel en suiker over. In de oven op 200C  in 15-20 min afbakken.

U kunt rabarber prima invriezen.

 

Voor meer kooktips over rabarber, onze rabarber FAQ, handige links, informatie over de teelt van rabarber en rabarber evenementen kijk hier

Deel dit Recept

Comment Form

Den Delft © 2012

error: Content is protected !!
X