Grassprietjes

Informatie over planten, tuinieren, uitjes en nog veel meer....

januari 27, 2017

Heerlijk Homemade: Appelmoes met Peer


Recept Afdrukken
Heerlijk Homemade: Appelmoes met Peer
Verse home-made appelmoes smaakt zoveel lekkerder dan uit een potje. En als je er wat peren aan toevoegt, wordt het nét even bijzonderder. Het is een lekker fris bijgerecht voor bij kalkoen uit de oven. Bijvoorbeeld voor bij het Kerstdiner. Met een takje rode aalbessen erop maak je het helemaal af.
Stemmen: 2
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 kg appels Zoete appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 1 kg peren Handperen (Conference / Doyenne du Comice)
  • 1 citroen Alleen het sap
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 kg appels Zoete appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 1 kg peren Handperen (Conference / Doyenne du Comice)
  • 1 citroen Alleen het sap
Stemmen: 2
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Neem een voldoende grote pan met dikke bodem. Vul de pan met 2 liter water en het sap van de citroen. (Dit dient om bruinverkleuring van de appels te voorkomen.)
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijdt ze in grove stukken en bewaar ze even in het citroenwater. Nadat je alle appels geschild hebt, giet je het meeste citroenwater af; laat een bodempje lekwater in de pan zitten (om aanbranden te voorkomen). Doe de deksel op de pan en breng alvast aan de kook, op halfhoog vuur.
  3. Schil ondertussen de peren. Verwijder de klokhuizen, snijd peren in stukken en voeg ze bij de appels.
  4. Laat 15-30 minuten zachtjes koken, tot de vruchten uit elkaar vallen. Regelmatig roeren.  Als de vruchten onderaan in de pan tot moes gekookt zijn, mag het vuur wat hoger. Gebruik eventueel een aardappelstamper om de stukjes in de pan kleiner te maken.
Notities

Suiker toevoegen is met zelfgemaakte appelmoes niet nodig (maar mag natuurlijk wel).

Optioneel: 1 thl kaneel meekoken. Geeft een goudbruin kleurtje aan de moes. En een heerlijke geur.

Variatietips

Gebruik kweeperen (stoofperen) in plaats van gewone handperen. Kweeperen moet je langer koken, maar hebben een diepere smaak en kleuren vanzelf roze tijdens het koken.

Gladde appelmoes of 'appelmoes met stukjes' maken

Wil je juist een extra fijne moes? Haal dan de moes dan één of twee keer door een zeef.

Wil je daarentegen 'stukjes' in de appelmoes? Hiervoor bestaan verschillende trucjes:

Methode 1: Snijd de appels in grove + kleine stukjes. Als de kleine stukjes tot moes gekookt zijn de pan van het vuur halen. Beëindig het kookproces door de pan in koud water te zetten en af en toe te roeren.

Methode 2: Na de helft van de kooktijd de ene helft van het appel/perenmoes met een blender fijn pureren (met staafmixer of blender) en weer bij de andere helft terugkiepen.

Methode 3: Kook eerst de helft van de appels tot moes. Voeg daarna pas de andere helft toe en kook die niet te lang door.

Wist je dat?

  • Appelmoes worden zure appels gebruikt… waaraan 7,5% (kristal)suiker toegevoegd wordt. Zelf maken is dus lekkerder én gezonder.
  • Citroensap heel gezond is? Niet alleen vanwege de vitamine C!
  • Je kan tegenwoordig ook bij een fruitteler een fruitboom adopteren. Je kunt dan in het voorjaar (tijdens de bloesem) een kijkje nemen, en in de herfst zelf appels oogsten. Leuk, leerzaam en duurzaam. Wellicht een origineel (Kerst)cadeutje, om opa en oma een dagje met de kleinkinderen op pad te sturen 😉 ?
Deel dit Recept
 

Comment Form

Den Delft © 2012

error: Content is protected !!
X