Grassprietjes

Informatie over planten, tuinieren, uitjes en nog veel meer....

Tulpenbollen zijn een origineel en leuk cadeau om tijdens de feestdagen in december cadeau te geven.
december 31, 2016

Plantaardige cadeaus voor de feestdagen in december

Plant-aardige cadeaus voor de feestdagen

Sinterklaas en Kerstmis

Op zoek naar een leuk, origineel of alternatief cadeau voor de feestdagen, Kerst of Sinterklaas?
Iets ‘anders’, dicht bij de natuur, duurzaam?
Hieronder volgen wat groene tips en ideeën. (Inclusief korte rijmpjes.)

Cadeautip 1: Phalaenopsis orchidee

De vlinderorchidee ( Phalaenopsis ), is een leuk en duurzaam geschenk voor de feestdagen.
Origineel cadeau voor de feestdagen: een Phalaenopsis plant. Deze gemakkelijke kamerplant bloeit maandenlang, elk jaar weer.

Een Phalaenopsis, ofwel vlinder orchidee, is de meest dankbare bloeiende kamerplant die je in huis kunt hebben. Zonder enige twijfel. Het is niet voor een dankbaar geschenk niets dat sommige mensen in hun vensterbank alleen maar deze planten hebben staan.

Een Phalaenopsis plant kan thuis in de vensterbank bijna jaarrond bloeien. En gaat jaren mee. Hoe ouder een Phalaenopsis wordt, hoe rijker hij bloeit. Het aantal kleurvarianten waaruit je kunt kiezen is bovendien heel groot.

Tips voor succes met Phalaenopsis

 • Watergeven: Zet de pot 1x per week vol water, keer de pot direct daarna voorzichtig om en laat al het water weer uitlekken. Ook wortels die buiten de pot hangen natsproeien. Dit doe je het makkelijkst in de douche. Geef de plant ’s ochtends water, zodat de plant weer opgedroogd is voor de avond valt.
 • Verplanten: Gebruik voor het verplanten speciale orchideeëngrond, met onderin wat kleikorrels, en een krappe pot. Als je de wortels eerst even nat sproeit, worden ze buigzamer en krijg je ze makkelijker in de pot. Druk de grond vooral niet te veel aan en zorg voor goede drainage.

Wist je dat over Phalaenopsis?

 • De orchideeënfamilie is één van de grootste plantenfamilies op aarde. De natuur telt meer dan 20.000 botanische soorten; daaruit zijn meer dan 100.000 cultivars ontwikkeld.
 • Orchideeën Vereniging Den Haag is de oudste orchideeënvereniging van Nederland. Elke maand verzorgen hobbyisten een interessante presentatie, plantenverloterij en plantenkeuring. Je leert er veel meer orchideeën kennen. In een gemoedelijke sfeer.

Cadeautip 2: Pioenroos (Paeonia)

Boeket met verschillende soorten pioenrozen.
Origineel cadeu: pioenroos. Van een struik heeft de ontvanger een leven lang plezier.
Weinig planten spreken zo tot de verbeelding als pioenroos; dat zie je terug in de 16e en 17e eeuwse werken van schilders. Het zijn echte familieplanten. Vaak behoren ze tot de parels in de tuin en gaan ze mee als iemand verhuist. Dus leuk om te geven bij een verhuizing. Bij een erfenis is een pioenroos één van de weinige tuinplanten die je kunt verdelen onder de nabestaanden.

Tips voor succes met Paeonia

 • Pioenroos gedijt uitstekend in het Hollandse klimaat. Ze behoren tot de makkelijkste tuinplanten en kunnen met gemak 100 jaar oud worden. Plant ze wel op een zonnige plek, met de ‘neuzen‘ op grondniveau. En knip elk jaar in de herfst het blad af. Gooi dat blad in de GFT bak en niet op je composthoop.
 • Als snijbloem kom je in de bloemenwinkel maar enkele soorten tegen, maar als tuinplant bestaan er honderden soorten.

Cadeautip 3: Amaryllisbol (Hippeastrum)

Met Hippeastrum ( 'Amaryllis' ) kweek je uit een grote bol zelf een groot boeket bloemen. Leuk idee om cadeau te geven tijdens de feestdagen in december.
Hippeastrum (‘Amaryllis’) heeft een grote bol en vormt gegarandeerd een groot boeket bloemen. Leuk om te geven aan jong en oud!

Hoop doet leven. Zeker met zo’n machtig grote bol als die van een Hippeastrum. Eén bol geeft 2 of 3 (sporadisch 4) bloemstelen met vaak 4 tot 6 grote bloemen per bloemsteel. Een enkele bol heeft dus heel wat ‘flower power‘ in huis.

Amaryllis met rode of witte bloemen passen perfect bij de sfeer van december.

Mijn persoonlijke favoriet is de Hippeastrum ‘Apple Blossom’. Deze cultivar geeft bijna altijd maar 2 bloemstelen (soms 3), maar de bloemkleur is ongeëvenaard: doet denken aan appelbloesem. Daarmee haal je het voorjaar vroeg in huis.

Een Amaryllis bol is m.i. ook een leuk en leerzaam cadeau voor kinderen. De ervaring van een joekel van een bol die langzaam aan zulke knotsen van bloemen geeft, zal een kind altijd bijblijven.

Tips voor succes met ‘Amaryllis’

 • Koop een Amaryllisbol bij een goed tuincentrum. Koop geen Hippeastrum in een goedkope supermarkt of bouwmarkt. Ook niet voorverpakt in een leuk doosje. Goedkopere bollen zijn altijd kleiner en minder bloeirijk; bij verpakte bollen ziet u dat niet.
 • Een Amaryllisbol in rust behoeft warmte om uit te lopen. Plaats een bol in rust in een (stenen) pot en plaats die de eerste drie weken bij de verwarming (grondtemperatuur 25-30°C). Pas watergeven als het blad 10-20 cm boven de bol uitsteekt; niet eerder! Houdt de bol daarna koeler en matig vochtig, op een zonnige vensterbank.
 • Wil je (te) lange bloemstelen voorkomen?  Geef dan weinig water. Eventueel bloemstelen aanbinden om omvallen te voorkomen.
 • Als je de bol in een hoge glazen vaas plant, kunnen de bloemstengels sowieso niet omvallen. Je kweekt dan je eigen boeket ‘in de vaas‘.

Korte rijmpjes:

– Welke kleur ik zal ontvouwen, kun je over 6 weekjes aanschouwen!
– Rechtstreeks uit Spanje gekomen, laat deze bol al je dromen uit komen!
– Roze, wit of rood, ’t is een verrassing, met in ieder geval veel bling-bling!
– Met zonlicht en warmte groei ik elke dag, en tover ik telkens een glimlach!

Amaryllis bol

In grote pot en goede potgrond geplant,
neergezet aan de lichte kant.
Houd de bol vooral niet te nat,
dan heeft hij zo rot gevat.
Geregeld water en een vriendelijk woord,
zeker weten dat hij ieder bekoort.
Want als dank zal deze bol dan lustig groeien,
en tot ieders tevredenheid fantastisch gaan bloeien!

Amaryllis bol

’t Grootste plezier dat er is,
is de groei van een Amaryllis.
In die grote bol zit zoveel kracht,
die uitgroeit tot ware bloemenpracht,
waar je weken van kunt genieten,
voordat de kleuren gaan verschieten.
Daarna verlept het blad,
ach ja, dat was dan dat,
Rest de herinnering,
aan ’t wonderlijke ding.

Wist je dat over Amaryllis?

 • Als je een Amaryllis-bol rond de Kerst in bloei wilt hebben, moet je hem al begin november oppotten, en op een warme plek zetten.
 • De bol die in de volksmond “Amaryllis” heet, heet eigenlijk “Hippeastrum”. Hoewel beide planten nauw verwant zijn, en vergelijkbare bloemen hebben, zijn ze makkelijk van elkaar te onderscheiden. Hippeastrum heeft namelijk holle bloemstengels en Amaryllis massieve bloemstengels.

Cadeautip 4: Tulpenbollen

Voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen, dien je in het najaar te planten.
Voorjaarsbloeiende bolgewassen geven maandenlang tuinplezier in het voorjaar. Plant ze eventueel uit voor de ontvanger.

Hollandse tulpen zijn al eeuwen beroemd. In de héle wereld. Juist voor tulpen en andere voorjaarsbloeiende bloembollen geldt: genieten is vooruitzien. Omdat je tulpen moet planten als het tuinseizoen afloopt, vergeten we ze nogal eens te planten. Daarom is het een extra leuk idee om ze cadeau te doen.

Je kunt het de ontvanger van bloembollen extra makkelijk maken door zelf alvast de bloembollen in de grond te stoppen. Vroeg uitplanten (oktober) is ook voor de bollen beter dan in december. Tijdens Sinterklaas of Kerst geef je de ontvanger dan de bollen in de vorm van een zelf gemaakte cadeaubon. Met een foto van de bloeiende bollen natuurlijk. Je kunt er ook een ticket voor de Keukenhof bij doen, en alvast een gezellig daguitje inplannen.

Tulpen zijn m.i. een leuk cadeau voor ouderen. Hebben ze geen tuin? Geen nood, je kunt ze ook in meerdere lagen in een grote rieten mand stoppen.

Tips voor succes met tulpen:

 • Koop tulpen bij een vertrouwd adres. Vermijd inferieure bollen in supermarkt en bouwcentrum.
 • Wil je meerdere jaren van de bolbloemen genieten, dan moet je het blad na de bloei nog minimaal 6 weken aan de plant laten zitten. Overigens zijn niet alle tulpencultivars even geschikt voor meerjarige bloei. Geschikte cultivars kun je vast in de grond laten zitten; ook in kleigrond. Voor een goede groei & bloei verlangen tulpen een plekje in de volle zon en een goede drainage.

Wist je dat over tulpen?

 • Door het koele weer buiten heb je van tuintulpen véél langer plezier dan van een bosje snijtulpen in huis.
 • De mooiste tulpentijd in de Keukenhof valt in de 2e helft van april en de 1e week van mei.

Zoekt u tulpen die jaren achtereen bloeien? Raadpleeg Eddie voor advies!

 

“Komen de feestdagen eraan
Denk dan eens groen en duurzaam.”


Comment Form

Den Delft © 2012

error: Content is protected !!
X