Bloementuin

Bloementuin: idyllische en gezellige plek

De Bloementuin van Den Delft heeft zeer uiteenlopende soorten bloemen en zijn mooi om te zien vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst.

Bloembollen

In het voorjaar volgen de bloemen van bloembollen elkaar in rap tempo op. Overlap in bloeiperioden zorgen voor een kleurrijke symfonie van bolbloemen die opkomen uit de grond en weer vergaan. De grote variatie aan bloembollen doet denken aan een Mini-Keukenhof.

 Voorjaarsbloeiers

Vlak na de bloembollen volgen de vaste planten en voorjaarsbloeiende struiken en bomen. Bijvoorbeeld een imposante Magnolia met cupvormige paarse bloemen, die een tapijt van bloemblaadjes achterlaten.

Zomerbloeiende Planten

In de zomer raakt de bodem bedekt. Klimplanten zoals Lonicera geuren door de tuin en trekken allerlei nectar zoekende insecten aan.

Herfstkleuren

In de herfst kleuren herfstbladeren en herfstbloeiende planten Den Delft op. Bijvoorbeeld de verzameling Esdoorns.

Winter

In de winter is er minder bloei, maar de planten die dat wel doen vallen dan des te meer op. Winterbloeiende planten geuren van nature vaak sterk en aangenaam. Die bloemengeur zorgt er namelijk voor dat een plant de schaars aanwezige insecten aantrekt, waarmee ze hun zaadzetting en voortbestaan veiligstellen.

Biodiversiteit

De biodiversiteit in het plantenrijk is ongekend. Alle buitenplanten bij Den Delft zijn speciaal geselecteerd op belevingswaarde en tuingenot. Daarbij valt te denken aan tientallen kenmerken, waaronder natuurlijk geur, bloeiduur en bloeiperiode, maar ook ruisend blad, vlinder aantrekkend vermogen, wintersilhouet, besvorming, bladverkleuring, bladvorm en resistenties.

Al die plantaardige biodiversiteit trekt ook allerlei insecten, vogels en dierenleven aan.

Kleine anekdotes van het leven op Den Delft

  • Tulpen waarvan de bloemen elke ochtend opengaan en ‘s avonds weer sluiten.
  • Bomen waarvan de blaadjes ‘s ochtends openen en ‘s avonds sluiten.
  • Ginko bomen, die nog stammen uit het tijdperk van de dinosauriërs.
  • Esdoorns met scharlakenrood uitlopend blad.
  • Hibiscus met bloemen zo groot als een omelet.

De tuin van Den Delft is eigenlijk een levend schilderij. Van het voorjaar, als planten massaal uitlopen, tot het najaar, als de herfstkleuren verschijnen, verandert de tuin met de dag.

Den Delft © 2012

X