Grassprietjes

Informatie over planten, tuinieren, uitjes en nog veel meer....

januari 12, 2017

Rabarber Jam met Gember


Recept Afdrukken
Rabarber Jam met Gember
Rabarber jam met gember. Rabarber en gember is een gouden combinatie, net als rabarber en aardbei. Lekker en gezond voor in de winter.
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
Ingrediënten
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
Ingrediënten
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Instructies
  1. Hulpmiddelen
  2. Kookpan
  3. Houten lepel
  4. Schuimspaan
Voorbereiding
  1. Reinig de jampotten (en vacuümdeksels) zorgvuldig met kokend sodawater, of in de wasmachine.
  2. Leg een plankje of handdoek klaar om de potten op te zetten tijdens het vullen.
  3. Was de rabarber, verwijder de uiteinden, en snijd de stelen in stukjes van 1 cm.
  4. Giet gembersiroop en diksap in een glas en los al roerende de Marmello erin op.
  5. Doe de rabarberstukjes met een bodempje water in een pan, doe de deksel erop en verwarm ca 5 min op laag vuur, tot er voldoende vocht uit de rabarber gekomen is om aanbranden te voorkomen.
  6. Zet daarna het vuur hoger en breng de rabarber aan de kook. Laat het koken tot de rabarber zacht is en er geen stukjes meer inzitten.
  7. Roer de sinaasappelsap en kaneel door de zachtjes kokende rabarber.
  8. Proef even en voeg eventueel, naar eigen smaak, wat extra gembersiroop toe.
  9. Zet nu eerst alles wat nodig is klaar binnen handbereik. Laat je niet afleiden (door bijvoorbeeld telefoon) als je eenmaal begonnen bent met koken.
  10. Voeg de Marmello toe.
  11. Zet de pan rabarber op hoog vuur en blijf roeren met een houten lepel tot de massa kookt en begint te schuimen; pas dan begint de kooktijd. Pas op: Kokende jam is gloeiend heet !
  12. Zet het vuur wat lager, maar zo dat de jam wel blijft koken. Blijf voortdurend roeren en haal na precies 1 minuut* de pan van het vuur. Schep het schuim van de jam af met een schuimspaan, doe de jam meteen in de potten en sluit ze direct af.
  13. Na openen gekoeld bewaren.
Notities

* Bij gebruik van geleisuiker 4 minuten koken!

Optioneel:
- Gemberpoeder of geconfijte stukjes gember (op siroop) meekoken.
Noot: Verse gember is lastiger te doseren, en geeft in de loop der tijd steeds meer smaak af, waardoor de gembersmaak steeds sterker wordt.

Meer kooktips over rabarber, onze rabarber FAQ, handige links, informatie over de teelt van rabarber en rabarber evenementen

Deel dit Recept
 

Comment Form

Den Delft © 2012

error: Content is protected !!
X